blog.johniez.com

2018
Island

2017
Austrálie a Singapur

2013
Nový Zéland
Namíbie a Botswana

2012
Island
Švédsko
Maroko

2011
Španělsko a Portugalsko
US + Kanada

2009
Západ USA - Kalifornie, Nevada, Utah, Arizona
Návštěva Osvětimi a Krakowa

Návštěva Osvětimi a Krakowa

Výlet do Osvětimi byl plánován poměrně dlouho. Z Prahy je to kus cesty, takže bylo potřeba sehnat dostatek lidí, což se nakonec povedlo. Cestu jsme absolvovali v pěti lidech (převážně s kolegy z Jyxa). Konkrétně g3x + brácha, Blizzy, Pawell a já :-).

Plán výletu:

Do Těšína jsme dojeli docela pozdě, odhadem hodinu po půlnoci. Výběr místa k přespání je ve tmě a autoatlasem celkem problém, ale nakonec jsme jedno krásný místo našli. Spalo se v autě, ve stanu i pod širákem :-).

V Chotěbuzi, kde jsme rozjímali při výběru noclehu, na Pawlla nějakej človíček asi jen tak nezapomene. Jestli se nezastavil, tak je z něj Forrest Gump ;-).

Sobota byla ve znamení brzkýho vstávání. Vstali jsme teda až v 7 hodin, cca po pěti hodinách spánku. Část Polska byla kvalitou silnice dobrá, ale pak to přišlo :-). Série nikde nekončících vesnic a tak vůbec..

Osvětim nás přivítala po deváté hodině. Jenomže skutečnost se s informacemi z webu muzea poněkud lišila. Vstup byl zdarma pouze před devátou, nebo po patnácté hodině. Jinak byl potřeba guide, kterého jsme nechtěli. Zašli jsme tedy nejprve do Auschwitz II, vzdáleného asi 3km a přístupného zdarma. Tábor je obrovský! Jeho projití chvíli trvá, návštěvu nelze než doporučit. K Auschwitz I jsme se vrátili kolem 14. hodiny, poobědvali a počkali až budou tři :-).

Uvnitř jsme prošli slavnou branou a mířili od baráku k baráku, ve kterých byly vystaveny dokumenty, fotky, předměty a spousta tabulí s informacemi. Za tři hodiny procházení jsme stihli projít odhadem něco málo přes polovinu přístupných baráků. Bez vody v teplém počasí byl zážitek o to větší..

Dalším cílem byl Krakow, kam jsme z Osvětimi dojeli kolem osmé hodiny, zaparkovali v centru a vyrazili na prohlídku. Noční Krakow je poměrně pěkný a celkem to tam i žije. Jen místo hospod mají kostely.. Takže pozdní večeře v pizzerii a hurá hledat místo ke spaní - už zase táhlo na půlnoc :-).

Hledání místa ke spaní byl poměrně tvrdej oříšek. U Wieliczky nebyl žádnej pořádnej les, všude jen baráky! Po úděsnym hledání jsme našli ucházející místo (ve skutečnosti nějaká příjezdová cesta k baráku na samotě).

Ráno jsme vstali opět brzy, abychom se do dolu dostali. Před devátou jsme koupili lístky - opět rozdíl oproti webu - lístky s anglicky mluvícím průvodcem byly dražší. V dole to nebylo vyloženě špatné, prohlídka trvala asi dvě hodiny a některá místa byla poměrně zajímavá. Místa plná nějakých soch mě zase tolik nebrala. Když to srovnám s výletem na Kokořín...

Cesta na povrch důlním výtahem, namačkaní v malé kabince v osmi lidech, několika patrech - paráda :-)

Po prohlídce jsme využili podzemní wifi síť :-), někteří navštívili muzeum hornictví a bylo po poledni - čas vydat se na cestu.

Cesta domů nebyla v tom vedru až tak příjemná - v Polsku byly zácpy. Několikrát jsme museli stavět a chladit motor, ale vše dobře dopadlo a kolem osmé hodiny nás přivítala Praha. Každopádně to byl povedenej vejlet, nelze než doporučit ;-).

Linky:

wikipedia.org

koncentracni-tabory.estranky.cz

kopalnia.pl

Více fotek v galerii.

Přihlášení Pro přidání komentáře je potřeba se přihlásit jakýmkoliv OpenID účtem.
OpenID: